FORSIDE : LEDIGE STILLINGER : OM GRØNLAND : INDRYK ANNONCE : OM NJG :
SØG:

Nyeste artikler

Om Grønland | Nuuk - verdens mindste hovedstad

Nuuk - verdens mindste hovedstad
Nuuk er med sine ca. 15.000 indbyggere intet mindre end Verdens mindste hovedstad. Udover selve byen Nuuk består Nuup Kommunea af de to bygder, Kapisilit, der ligger 70 kilometer øst for Nuuk og Qeqertarsuatsiaat, der ligger 150 kilometer syd for Nuuk. De to bygder har henholdsvis 88 og 273 indbyggere.


Nuuk vokser utrolig hurtigt. I de seneste år har byen fået to nye bydele. Qeqernertunnguit med ca. 90 boliger ligger cirka tre kilometer fra bymidten, og den nyeste bydel, Qinngorput eller på dansk Malenelandet, ligger cirka ni kilometer fra bymidten på den anden side af bugten. Qinngorput blev taget i brug for tre år siden og der er 110 boliger - størstedelen andelsboliger. Når Qinngorput er fuld udbygget, vil der være 1.200 boliger i området. Nuuk har i dag mangel på byggearealer, og det løses blandt ved, at bygge høje huse. Det er ikke set før andre steder i Grønland. Lige nu bygges det første af to 14-etagers højhuse i Nuuk. Endvidere har Tele Greenland for nylig fået opført et meget flot 9-etagers højhus i hjertet af Nuuk. Højhuset rummer bl.a. Tele Greenland, Post Greenland, Bank Nordik og en række private virksomheder samt et antal boliger.

Kulturlivet
Nuuk har af gode grunde ikke alt det, den berejste turist forventer at finde i en hovedstad. Vi har ikke en gågade med Louis Vuitton, Prada, Gucci og Hermes butikker side om side. Og vi har heller ikke alle de kulturelle faciliteter, som man kan finde i mange andre hovedstæder. Men byen er godt med. Og vi har så meget andet, som de ikke har andre stedeer.

Grønlands stolthed er det nye kulturhus, som er placeret i Nuuks bymidte. Kulturhuset, der til dagligt bliver kaldt for Katuaq, er kun 10 år gammelt. I Katuaq findes der en biograf med plads til 508 mennesker. For 10 år siden var det Grønlands eneste rigtige biograf. I dag har Ilulissat i Nordgrønland også fået en biograf.

Katuaqs biograf er indrettet, så den ikke kun kan banyttes til filmforevisning. Den store biografsal bruges også til teater, dans og til store koncerter. Blandt de kendte navne som har spillet i Katuaq kan nævnes Hanne Boel, TV-2, Nick og Jay, Stig Rossen, Savage Rose, Niels Henning Rørsted Pederen, Lisa Nilsson og selvfølgelig den grønlandske sangerinde Julie Berthelsen, der er efter at have vundet Pops Stars i TV-2 er blevet utrolig populær i Danmark. Julie Berthelsen har sit i hjem i Nuuk, men bor i dag i Danmark på grund af sin sangkarriere.
Katuaq bruges også som udstillingssted for grønlandske og udenlandske kunstnere. Hver måned byder på en ny udstilling af f.eks. malerier eller foros.
Modsat kulturhuse i mange andre byer, er Katuaq meget brugt af byens lokale befolkning. Måske kan man tillægge Katuaqs café en del af skylden fopr succésen. For udover at kunne byde på kaffe med hjemmebagt kage, har cafeen også et spændende menukort, hvor der bl.a. bydes på retter baseret på grønlandske råvarer som f.eks. rensdyrkød.

Nuuk har også et Landsmuseum, hvor de verdensberømte 500 år gamle mumier fra Uummannaq i Nordgrønland er placeret. I 1972 blev mumierne, seks voksne og to børn, fundet ved en gammel boplads, der hedder Qilakitsoq, tæt ved Uummannaq. Tre af de voksne og et af børnene – der alle er fuldt påklædte i deres 500 år gamle dragter - er udstillet på Landsmuseet, som ligger i byens ældste bydel, kaldet kolonihavnen.
Her finder man også Grønlands Apostel, præsten Hans Egedes hus, som kan dateres tilbage til 1721. Huset bliver i dag brugt som et repræsentationshus for Grønlands Hjemmestyre, når der skal modtages prominente gæster.

Og så må man endelig ikke glemme, at Nuuk også er hjemsted for Julemandens Postkontor – og verdens største postkasse med breve til Julemanden fra alverdens børn.

Er man en læsehest er der masser lånemuligheder i Grønlands Landsbibliotek, som er placeret i bymidten. I landsbiblioteket findes også Groenlandica-afdelingen, Grønlands nationale forskningsbibliotek, med bøger, tidsskrifter og andet materiale, der handler om arktiske forhold eller på anden måde har betydning for det grønlandske samfund samles. Værkerne i Groenlandica-afdelingen kan ikke lånes ud af huset.

Uddannelse
Som Grønlands hovedstad er det også her de fleste grønlandske uddannelsesinstitutioner findes. I Nuuk kan man uddanne sig til folkeskolelærer, socialrådgiver, sygeplejerske, politibetjent og journalist. Derudover er Grønlands Handelsskole og en fagskole, Jern- og Metalskolen, samt en kunstskole placeret i Nuuk. Vil man længere op i uddannelsessystemet kan man på Grønlands Universitet tage bachelor-uddannelser, studere teologi m.v.
De unge har også mulighed for at gå på gymnasiet i Grønlands Gymnasiale Uddannelse i Nuuk. Samme skole findes i Aasiaat og Qaqortoq. Uddannelsen tager tre år og svarer til en dansk gymnasie-uddannelse. Gymnasiet, der til dagligt kaldes for GU, er meget populært blandt unge mennesker i Grønland. Der optages årligt knapt 80 unge, hvoraf mange efter endt uddannelse tager til Danmark eller andre steder i udlandet for at videreuddanne sig til læger, arkitekter, civilinginiører med mere.

Folkeskolen
Nuuk har fem folkeskoler og en skole i hver af kommunens to bygder. Derudover er der etableret en heldagsskole beregnet for skoleelever fra 1.- 9. årgang. Og til august åbner Grønlands første privatskole i Nuuk.
Der er ingen børnehaveklasser i Grønland, i stedet starter børnene i skole, når de fylder seks år. Der er klasser fra 1. til 11. Men en del unge springer 11. klasse over og starter på gymnasiet i Nuuk. Denne ordning blev indført for fire år siden. Andre unge vælger at tage på et års ophold i udlandet eller tager på efterskole i Danmark for at lære dansk.
Der er knapt 3.000 folkeskoleelever i Nuuk og undervisningen foregår på grønlandsk og dansk.

Børneinstitutioner
Der findes 27 daginstitutioner i Nuuk – desværre med ret lange ventelister. Det er de kommunale politikeres håb, at der kan bygges en daginstitution om året, for at komme ventelisten til livs. Lige nu er det planlagt, at der bygges en daginstitution i Nuuks to nyeste bydele, Qernertunnguit og Qinngorput, og derudover er en ny daginstitution på vej i Nuuks forstad, Nuussuaq. Har man planer om at flytte til Nuuk er det således en god idé at lade sig skrive op til daginstitutionsplads så hurtigt som muligt. Forældre, der ikke kan få en kommunal daginstitutionsplads må ty til privat dagplejemor, mens de venter. En privat dagplejemor kan man finde igennem den lokale avis, Nuuk Ugeavis. Og systemet funger ganske godt.


Fritidsaktiviteter
Nuuk kan byde på en masse fritidsaktiviteter. Foruden de mange sportstilbud i Godthåb Hallen og i Multihallen, der til dagligt kaldes Inussivik, et or som på dansk betyder, ”stedet med mange mennesker”, er der også en skøjtehal. Er man til slalom, har byen også slalombakke med en halvanden km lang skilift. Ved skiliften, findes der også en mindre lift og en lettere løjpe til børn og nybegyndere. Foruden skiliften er der også en langrendsløjpe.
Ungdomsklubber er der også en del af. Det er også planlagt, at der bygges et nyt 475 kvadratmeter stort ungdomshus, der vil rumme et hav af fritidsaktiviteter. Dette hus forventes færdigbygget i løbet af 2006.
Svømmehallen, som er en af byens stoltheder, har netop vundet guld for sit arkitektonisk design. Svømmehallen kaldes i daglig tale Malik (det grønlandske ord for bølge), og den blev taget i brug for to år siden. Placeringen er utroligt smuk med udsigt over lystbådehavnen.
Der er masser af storslået natur rundt omkring Nuuk. Om sommeren kan man opleve at kikke på hvaler og sæler. Selv fra sit vindue kan man opleve de flotte og smukke havdyr. Inde i fjorden er der også rig lejlighed til at fiske efter fjeldørreder, torsk, rødfisk og andre fiskearter. Der behøves ingen fisketegn i Grønland for at tage på fisketur. Der må fiskes efter alle slags fisk hele året, undtagen laks og fjeldørred. Der er meget strenge krav til laksefiskeriet, mens fritidsfiskere kan fiske efter fjeldørreder fra 15. juni til 25. september.
Årets største aktivitet er nok rensdyrjagten. I Grønland er der to slags jægere. Der er fangerne, som lever af deres fangst, og så er der fritidsjægerne. I perioden fra den 1. august til 20. september har fritidsjægere mulighed for at nedlægge rensdyr til eget brug.
Der kræves dog jagttegn for at nedlægge et rensdyr, og man kan kun få tildelt et jagttegn, hvis man har haft fast bopæl i Grønland i to år.
Hvis man ikke har egen båd, er der mulighed for at tage med turistbåde, som der findes en del af i byen. Disse både arrangere hvalsafari og fisketure i samarbejde med det lokale turistkontor. Er man til længere rygsækture kan dette også lade sig gøre. Nuup Kommunea er nemlig gået igang med at lave en vandrerute fra Nuuk til bygden Kapisillit, der ligger 70 kilometer fra Nuuk.
Nuuk arrangere også hvert år i juli måned Grønlands Marathon med deltagelse af løbere fra hele verden.
Og så har vi også en golfbane. Den blev etableret af private investorer for få år siden men er blevet fantastisk populær. Klubber har i øjeblikket ca. 100 faste medlemmer, som nyder at dyrke deres sport i den enestående natur mellem klipperne.
Endelig er der en musikskole for børn og unge i Nuuk – musikskolens elever afholder flere koncerter hvert år.

Forretninger
Nuuk har et hav af forretninger. Fra tøj og brugskunst til dagligvarebutikker, der får grøntsager, frugt og mejeriprodukter op med fly. Disse varer kaldes for flyfriske varer, og de er ikke helt billige, fordi de flyves til Nuuk fra Danmark. For eksempel koster en liter flyfrisk mælk knap 30 kroner. En høj pris, som lærer en at sætte ekstra pris på at nyde et glas frisk mælk. Ellers findes der langtidsholdbar mælk til knap syv kroner pr. liter. Frugt og grøntsager og frugt fås til stort set samme priser som i Danmark. Og fordi Grønland ikke er medlem af EU, er ost billigere i Grønland end i Danmark.
Byen har også et sted, hvor fangerne sælges deres fangst. Stedet hedder Brædtet og hér sælges kun fristfangede dyr og fisk. Se historien om Brædtet.
Spisesteder er der også en del af. Der er rigtigt gode spiserestauranter som f.eks. Nipisa og Gertrud Rask, som ikke står tilbage for de bedste i København. Her kan man nyde gourmet-mad baseret på grønlandske råvarer som hvalkød, rensdyr, moskusokse m.v.
Derudover er der en række forskellige spisesteder, der serverer dagens ret, ligesom man kan kaste sig over fast food eller nyde et mindre måltid på en café.
Traditionelt er grønlandsk mad blevet tilberedt ved kogning, men i de senere år har dette billede ændret sig. Der eksperimenteres meget med madlavning med grønlandske råvarer, og der er udgivet flere kogebøger med udgangspunkt i grønlandske råvarer.
Også grønlandske urter, bl.a. enebær og timian, som vokse frit i naturen og som dermed er lige så økonomiske, som de er økologiske, har fundet en plads i de grønlandske køkkener. Urterne ikke købes nogen steder. Folk samler dem selv om sommeren, når de er ude i naturen.


Transport
Nuuk’s lufthavn har forbindelse til samtlige lufthavne i Grønland. Der går fly ud af Nuuk hver eneste dag undtagen søndag. Fly fra Grønland til København afgår fra Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord) eller Narsarsuaq. Der er også mulighed for at komme til Island via Kulusuk, som ligger i Østgrønland.
Endelig kan man sejle til og fra Nuuk med et af Arctic Travel Groups passagerskibe.

Af Ivalu Quistgaard, freelance journalist, NuukNyeste stillinger