FORSIDE : LEDIGE STILLINGER : OM GRØNLAND : INDRYK ANNONCE : OM NJG :
SØG:

Nyeste artikler

Om Grønland | Brædtet

Brædtet

Frisk mad på middagsbordet - hver dag!

 

I Grønland kan man altid købe friskfangede råvarer på det, der hedder ”Brædtet” – udendørs åbne markedspladser for erhvervsfangere og fiskere.

Forbrugerne går meget op i, at spise friskfanget mad. Derfor kan det være svært for erhversfangerne at sælge råvarer, som er to til tre dage gammelt. Af samme grund går erhvervsfangerne meget op i, at de mange forskellige råvarer på Brædtet er så frisk som muligt.


Fra brædtet sælges rensdyrkød, sælkød, hvalkød, polarlomvier, edderfugle og alt godt fra havet, som torsk, rødfisk, helleflynder, fjeldørreder, havkatte, laks og stenbider.
Derudover kan der også købes tørret kød og fisk.

Varerne på brædtet er meget sæsonprægede. De forskellige dyrearter kan nemlig kun fanges på bestemte tider om året. For eksempel kan man kun købe det meget eftertragtede rensdyrkød fra 1. august til 20. september, fordi rensdyr kun må nedlægges inden for denne periode.

Dog har der de to sidste år været mulighed for at erhvervsfangerne at nedlægge et antal rensdyr i januar og februar, fordi bestanden vokser for hurtigt. Til gengæld kan de fleste fiskearter købes året rundt.

Råvarerne på brædtet er nærmest en fortællende kalender. For eksempel kendetegner stenbider på brædtet, at foråret er på vej. Denne godbid kan nemlig kun købes fra marts og til maj. Dens rogn, som er en delikatesse på linie med den dyre kaviar i Europa, er meget efterspurgt på verdensmarkedet. Alligevel kan stenbiderens rogn kan købes på Brædtet for næsten ingen penge.

Salg af lomvier på Brættet fortæller forbrugerne, at det er vinter, for denne fugl kan man først købe i starten af oktober og frem til slutningen af februar. Fjeldørreder fortæller køberen, at det er sommer. Denne fisk må nemlig kun fiskes fra 15. juni og frem til sensommer.

Alle byer på kysten har et ”Brædt”, hvor de sunde grønlandske råvarer kan købes friske. Ikke kun den lokale befolkning besøger Brædtet. Stedet er også turisternes ynglingssted, fordi de med egne øjnene kan se de mange forskellige nedlagte dyr og fisk, som er lagt på rad og række på borde, så forbrugeren selv kan udpege det stykke kød eller den fisk, som de synes ser bedst ud til aftensmaden.
Som den kendte danske TV-kok, Nicolai Kirk engang sagde, da han besøgte Nuuk, så skulle den danske befolkning også have sådan en mulighed, når de handler kød.

”– Det er synd, at de danske forbrugere ikke selv kan udvælge det kød, de vil have. I dag er alt pakket ind, så forbrugerne ikke kan se varen på tæt hold, før de køber det”, sagde Nicolai Kirk til weekendavisen Sermitsiaq, efter han havde besøgt brædtet.

Nicolai Kirk var helt vild med at besøge brædtet, som til dagligt kaldes for Kalaaliaraq (den lille grønlænder).

Under sit besøg i Nuuk var han en tur på brædtet flere gange. Han smagte endda rå sællever, som er en delikatesse i Grønland. Han var meget fascineret og synes sællever havde ”en interessant smag”.

Brædtet i Nuuk er den første af sin art og er fra 1958. En erhvervsfanger fandt på ideen, og lavede en bod, hvor han kunne sælge sin fangst fra. I dag 48 år efter, er det blevet sådan en succes, at Brædtet er kommet for at blive. Dog stiller både erhvervsfangere og forbrugerne større krav til brædtet. Erhvervsfangerne vil gerne væk fra de åbne salgssteder, hvor kulden ikke kan holdes ude om vinteren. Så selvom Brædtet skal bestå som en markedsplads, ønsker fangerne bedre arbejdsforhold med lukkede salgssteder.

Af Ivalu Quitsgaard, freelance journalist, Nuuk

Fotos:
Brædtet, sælkød, kasser med hval og laks © nextjobgreenland.gl
Fangere med rensdyrkød og Nikolaj Kirk på Brædtet @ Knud JosefsenNyeste stillinger