Air Greenlands historie

Grønlands nationale luftfartsselskab Grønlandsfly blev etableret i 1960, og skiftede i 2002 navn til Air Greenland...

De første år benyttede vi Catalina-fly, der kunne lande både på vand og på landingsbanerne i Narsarsuaq og Kangerlussuaq, der blev etableret af det amerikanske forsvar under 2. verdenskrig. Når der skulle landes ved en by skulle ”landingsbanen” først ryddes for isfjelde og isskosser, og hver by havde en særlig lufthavnskode, der var malet på udvalgte tage på byens huse.

I 1965 blev der anlagt heliporte i alle byer og beflyvningen blev udført med S-61 helikoptere, der kunne medtage op til 20 passagerer. På det tidspunkt var rutenettet i Grønland på ca. 3000 km, hvilket var verdens længste rutenet betjent med helikopter. Der blev årligt fløjet med 15.000 passagerer, et antal der i løbet af ti år steg til 50.000.

Som følge af den hastige udvikling i Grønland i 1960’erne og 1970’erne steg behovet for både gods- og passagertransport, og da helikoptere er meget dyre i drift, besluttede man gradvis at overgå til beflyvning med fastvingede fly.

Der blev bygget lufthavne, først i Nuuk (1979) og Ilulissat (1983) og senere i de fleste byer langs Grønlands vestkyst. I dag foregår det meste af den interne trafik i Grønland med DASH-7 fly med plads til op til 50 passagerer – ofte er en del af kabinen dog inddraget til fragt. Enkelte byer samt bygderne betjenes stadig med helikoptere af forskellig størrelse.

Air Greenland varetager også rednings- og eftersøgningstjenesten og fungerer som ambulance, hvis patienter skal evakueres til et større hospital eller til behandling i Danmark.

Desuden bistår Air Greenland med sine helikoptere i forbindelse med mineralefterforskning og udfører charteropgaver både i og udenfor Grønland. Blandt andet har Air Greenlands fly og materiel løst opgaver ved Antarktis, i Nepal og i Afrika.

I slutningen af 1990’erne besluttede Air Greenland sig for at tage konkurrencen op med SAS, der indtil da alene havde varetaget ruteflyvningen mellem Grønland og Danmark. Air Greenland indkøbte to jetfly, og efter et par år trak SAS sig fra ruten på helårsbasis. Air Greenland varetager nu alene helårsbeflyvningen mellem Danmark og henholdsvis Kangerlussuaq og Narsarsuaq. I vinterperioden er der fem ugentlige forbindelser og om sommeren 10 til 12 ugentlige forbindelser.

Væksten i antallet af passagerer har været stejl: Fra 15.000 passagerer i 1965 er antallet mere end 40-doblet. I 2006 bød Air Greenland velkommen ombord til mere end 310.000 passagerer!

Air Greenland i dag

I dag fremstår Air Greenland som et topmoderne flyselskab med en flåde på 28 fly og helikoptere - fra den store Airbus 330-200 fly til den lille AS 350 helikopter.

Air Greenland baserer sin identitet og udvikling på en mission og en række visioner. Disse udgør det afgørende fundament for den dagligdag, som selskabet skaber.

Mission

Vores mission er at tilbyde kunderne konkurrencedygtige og attraktive atlant- og indenrigsrejser samt fungere som turismeudvikler og partner for offentlige myndigheder og erhvervsorganisationer i og omkring Grønland.

Vision

Vores vision er at styrke markedslederpositionen på atlant- og indenrigsruterne, videreudvikle den professionelle charterforretning samt foretage investeringer, der stimulerer efterspørgslen efter rejser til, fra og i Grønland. Alt med henblik på at sikre vores kunder den bedste oplevelse.

Værdier

Vi har en enkel og sammenhængende logik i vores organisation, der gør os i stand til at manøvrere og konkurrere i de højere luftlag. Vi er kundeorienterede og omkostningsbevidste. Vi når vores mål ved at træffe beslutninger baseret på, hvad der er bedst for kunden, for selskabet og for os selv – i den rækkefølge.

At løse problemer er en del af vores hverdag. Opgaver eller problemer bliver ikke gemt, glemt eller skubbet over til andre, de løses med det samme (hvis det er muligt). Vi løser opståede problemer bedst, når vi arbejder sammen og står gerne tidligt op og går sent i seng når det kræves. Vi skaber den fornødne plads til nytænkning, udfordring og meningsudveksling, så vi får det bedste frem i vores kolleger.

Hvis du kan nikke samtykkende til ovenstående, og hvis du vil være kollega med os, vil vi meget gerne høre fra dig. Også selvom vi måske ikke lige aktuelt søger folk indenfor dit område. Du er altid velkommen til at sende en uopfordret ansøgning til os på info@airgreenland.gl